KOBİ’lerin değerli Sahipleri ve Yöneticileri, bilhassa 50-100 kişinin çalıştığı üretim İşletmeleri neden Verimli olamıyor? Bu çok temel bir soru biliyorsunuz. Cevaplarında çok detaylı analizler gerekiyor.
Bu İşletmelerde çalışanların işletmeye maliyeti toplam gelirlerin içinde yüzde 20 ile 50 arasında değişiyor. Üstelik de bu insanların aldıkları ücretlerden memnun olmadığı , belki iki katına çıkarsanız memnun olabileceği bir yaşantı içinde oldukları bir gerçek.
Şimdi bu İşletmelerin personelini yaşantısından memnun hale getirecek maaş zammını verirseniz işletmenin ürünlerine de en az yüzde 20 ile 50 arası zam yapmak zorunda olacaksınız. Peki ya rekabet? Piyasa bu rekabete uygun mu?
Öte yandan bir de yurtdışında , örneğin Çağdaş medeniyetlere sahip ülkelerde aynı sizin sektörünüzde benzeri iş yapan işletmelerin ürünlerinin fiyatları ile kıyaslama yapabilirseniz göreceksiniz ki neredeyse sizin ürünleriniz rekabet edemez durumda. Bu biraz şaşırtıcı olabilir. Ama , gerçek dolar kurunun baskılanması nedeniyle durum bu!
Her zaman söylediğimiz bir söz var: “Ölçmezseniz yönetemezsiniz” , aynı şekilde “Ölçemezseniz de Yönetemezsiniz” , peki bir de yanlış ölçmek var. Eğer yanlış ölçüyor iseniz yönetiminizde aldığınız günlük onlarca karar hatalı olacak ve olumlu olmayan sonuçlara sizi götürecektir.Yukarda örnek verdiğimiz İşletmelerde bir araştırma yapsanız , büyük çoğunluğunda ISO 9001 belgesi vardır. Peki ani , habersiz bir denetim yaparsanız kaçında çok sayıda majör hata bulursunuz? Büyük çoğunluğunda bulursunuz. Neden? Çünkü ne yazık ki alınan belgeler görüntüde belge varmış gibi yapmak için alınıyor. Gerçekte ise “önce insan” bakış açısından yoksun olmanın getirdiği personel devirlerinin yüksekliği , şirket sahip ve yöneticilerinin değişen dünyanın gerçeklerini göremeyişi , teslimat bozuklukları , kalite problemleri , fiyat uyuşmazlıkları , finansal sıkıntılar gibi sonuçlara işletmeleri sürüklemektedir.
Çözüm ise sadece farkındalık içine girmek , “önce insan ve doğa” anlayışının önemini kavramak , çağdaş ülkelerdeki işletmelerin sahip olduğu verimliliklerine göre işletmemizin 6 kat daha düşük olduğu gerçeğini görmek ve çözüm yolunun da Dijitalleşeme ile desteklenmiş “Yalın Yönetim” sistemini anlamaktan ibaret.
Değerli KOBİ Yöneticilerini Dijitalleşmeye , Yalınlaşmaya davet ederken , bunun aslında çok düşük yatırımlarla 6 ay ile 14 ay arasında yarattığı tasarruf ile finanse edilebildiğini belirtmek istiyorum. Hem de satın alma opsiyonu yanında yıllık çok cüzi kiralarla.
hashtag#yalındönüşüm hashtag#dijitaldönüşüm hashtag#kaliteyönetimsistemi
Mehmet Aziz Ermer ValoremTeam Dijital Dönüşüm ve Sanayi Çözümleri Danışmanı
E-mail: mehmetazizermer@valoremteam.com