“Başta Deprem olmak üzere , giderek artacak olan doğal afetlere hazır olabilir miyiz?
Cevap : Evet
Peki , Nasıl? İşte esas soru bu!
Sevgili Dostlar , Doğal Afetler artacak mı ? Evet… Neden ? Çünkü İklim değişikliği söz konusu. Peki bunun nedeni ne ? Tabii ki Fosil Yakıtların tüm dünyada yaygın biçimde uzun yıllar boyunca kullanılıyor olması.
Tüm dünyada iklim değişikliği nedeniyle “Sürdürülebilirlik” başlığı altında , yaklaşık 35 yıldır yapılan çalışmalar , imzalan çok sayıda uluslararası sözleşmeler , üzerimize gelen bu felaketler silsilesini önleyemedi ne yazık ki… çünkü insanların halen bile büyük çoğunluğu konudan ya haberli değil , ya da umursamıyor. Yine devlet yönetimlerinde de durum yaklaşık aynı. Adeta göz göre göre kaçınılmaz sona doğru ilerliyoruz. Bizde durum çağdaş ülkelere nazaran daha da kötü malumunuz. Tüm enerjimizi Su, Güneş , Rüzgar , Biokütle , Sıcak su kaynaklı enerjiler ve son yıllardaki hidrojen ve bunun gibi alternatif enerji kaynakları varken , hala kömür , petrol , doğalgaz ve nükleer enerji kaynakları ağırlıklı bir gündemimiz var. Bu yanlıştan ne zaman döneriz diye sabırla izliyoruz hepimiz. Sizce de öyle değil mi ?
Ama , konumuz ortada iklim değişikliği gerçeği nedeniyle giderek artan doğal afetlere karşı yeterince hazırlıklı olmak.
Bu konu elbette ki devlet kurumlarının , yerel yönetimlerin ve tüm sivil toplum kuruluşları ve İşletmelerimizin topyekün mücadele edeceği bir konu. Her şeyden önce konuyu ciddi olarak ele almak , her İşletmenin yapması gereken bir süreç. Sürdürülebilirlik başlığındaki bu süreçte ilk iş , farkındalık yaratmak. Tüm çalışanlar ile tedarikçi , müşteri ve içinde bulunduğumuz toplumdan kişilerin görseller , ve videolar ile destekli sürekli iletişim panoları ve diğer iletişim araçları ile yaratılacak farkındalıktan bahsediyorum. Bu aşamadan sonra da kurulacak takımlarla projeler üretmek , yönetmek ve sonuçlandırmak. Yapacağımız her bir proje bizi bir adım ileriye götürecek , ve felaketlere karşı direncimizi artıracaktır. Soru şu : Proje yapıyor musunuz?
Esas soru ise şöyle : Sizin şu anki “Doğal Afetlere karşı direnç kapasiteniz” kaç puan ? Ölçüyor musunuz?”
Mehmet Aziz ERMER
Dijital Dönüşüm ve Sanayi Çözümleri Danışmanı
E-mail: mehmetazizermer@valoremteam.com
#sürdürülebilirlik#sustainability#deprem#doğalafetler#projeyönetimi#dijitaldönüşüm