Ara
Close this search box.

MES (ÜRETİM TAKİP/YÜRÜTME SİSTEMİ) GEREKLİ MİDİR? LÜKS MÜDÜR ?

MES şekil1 ‘de görüldüğü gibi bir Üretim İşletmesinin ERP si ve Üretim sahasını birbirine bağlayan bir çarkın dişlisidir. İşletmede çalışanların , makine ve teçhizatın ve Ham malzemeden Mamule tüm materyalin bilgileri ERP içinde kayıtlıdır. Ayrıva Ürün Reçeteleri , Rotalar ve Teknik Mühendislik resim ve standartları da ERP içinde mevcuttur. MES , tüm bu bilgileri ERP’den alırken Üretim sahasında gerçek ve anlık doneleri de sensörlerden , PLC’lerden , Barkod cihazlarındaki anlık işlemlerden ve Nesnelerin İnterneti konusunda teknolojik gelişmelere bağlı olarak geliştirilen sistemlerden almaktadır. Aldığı bu bilgileri anlamlı raporlara , istatistiklere ve Yönetim kademelerinin görmek , anlamak ve bilgilenmek istediği ekranlara dönüştürür.

Bu anlamda baktığımızda an be an işletmenin birimleri ve tepe yönetimi , işletme içinde alınan siparişlerin , işemirlerine dönüşerek , tedarik edilmiş malzemelerden yarı mamul ve mamul üretimindeki anlık durumu izleme olanağına kavuşmaktadırlar. Bu olanak tek başına ERP ile mümkün değildir. Başka bir deyişle ERP’den çıkarsanacak raporlar çıktığında geçmiş zamana ait olarak çıktığından anlık müdahale şansı olmaz. MES , işte bu noktada anlık müdahale şansını ortaya koyması nedeniyle , son zamanların en anlamlı ve önemli kelimesi “Verimlilik” konusunda işletmeye katkı sağlamakta , bu sayede ERP kullanım verimliliği de artmaktadır. Üretim , Kalite , Bakım , Mühendislik , Planlama , Pazarlama-Satış , İK ve Mali birimler anlık bilgilerle donatıldıklarında işletmede doğan , yalın yönetimin meşhur 8 İsrafını önleme çalışmalarını daha kolay başarabilmektedirler.

Bu bakış açısı ile baktığımızda MES bir gerekliliktir. Lüks değildir. İşletmelerimizin en çok ihtiyacı olan şeyin “Verimlilik” olması nedeniyle ERP ile birlikte MES kullanımı ancak üretim işletmelerininin verimliliğini sağlayacaktır. Ülkemizde ERP kullanan işletme sayısı ne yazık ki % 20 lerde ve bunun da işletmelerin bazı fonksiyonlarında ERP kullanıp ( Mali ve İK konuları gibi ) , diğer birimlerde kullanmadığı çok sayıda işletme olduğu gerçeğinden hareketle baktığımızda verimli ve yetkin kullanan işletme sayısının % 15 lerin bile altında olduğu gerçeğiyle karşılaşıyoruz.

O nedenle ERP ile birlikte MES kullanımının artırılması konusunda çalışmalar yapılması Dijital Dönüşüm hızının bunca arttığı dünyamızda ülkemiz açısından kritik önem arzetmektedir.

MES İLE ERP ENTEGRASYONU :

Ülkemizde de dünyada da üretilen MES yazılımları ERP’lerle entegre olduğunda büyük bir verimlilik sağlıyor. O nedenle tüm üreticiler mevcut ERP’ler ile kolaylıkla entegre olabilen MES yazılımları geliştirmişlerdir. Böylece MES üreticileri yazılımlarının potansiyel müşterilere tanıtımında kolay bir yol sağlamışlardır. Tabii ki ERP olan bir işletmede MES yazılımı kullanımına karar verildiğinde seçilecek MES mevcut ERP’ye anında hazır bir entegrasyona sahip olmayabilir. Böyle durumlarda entegrasyon katmanının yazılması için ekstra bir efora ihtiyaç olacağı açıktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir